Läser om hur mycket vi lånar och att ju dyrare lya vi köper, desto fattigare blir vi. Jag läser också om hur den nya lagen, med mer eller mindre fria hyror för andrahandslyor har lett till att en tvåa idag har ett medelpris på 11500 kr i månaden.

Vissa säger då, men kolla i London, eller NY, där är det ju ännu dyrare. Okej, säger jag, varför kolla på dom städerna. Kolla på Berlin, Prag, Sarajevo osv,,,försök hitta en stad där man kontrollerar hyrorna, inte en stad där dårarna tagit över.

Lån, tänker på min far Bertil. Han som dog i cancer vid femtio, jobbade sig upp från en fattig barndom till att läsa ekonomi, starta en butik med tiden. Han lånade till en butik och jag minns ångesten. Hur viktigt det var att det skulle betalas tillbaka. Morsan och farsan jobbade med städning på nätterna för att fixa lånet. Det var ingen lek, lånet skulle betalas tillbaka.

Idag är det något annat. Undrar hur många som tror sig betala tillbaka sina lån? Ju mer du lånar, desto fattigare blir du. En mycket smart sammanfattning av läget.

Thatcher ja, hon dog. Hur kan man berömma henne för någonting? Att  hon var stenhård mot de som inget hade? Är det något att yvas över? Att hon krossade facken? Att hon som människa var rena mardrömmen? Att hon gjorde någon löjlig krigsinsats på en mer eller mindre obefolkad och försvarslös ö?  Don McCullin försökte ju åka dit och avslöja eländet, men han fick inget inresepapper för de visste ju att han skulle förlöjliga hela skiten.

Beröm de som borde berömmas.

Beröm en sådan som min far, som knappt hade råd med glasögon i skolan, drömde om att få studera, låg vaken hela nätterna då han jobbade som lagerarbetare och läste ekonomi. Morsan jobbade i storkök på det mentalsjukhus där hon med tiden skulle komma att få meningslös behandling.

Beröm de människorna som försökte, som byggde upp ett samhälle där jag och de sista i fyrtiotalsgenerationen plötsligt kunde ta studenten och få gå på universitet. Beröm de människorna som skapade det. Glöm dem som river och förstör. Som jag sa, ju dyrare lya du köper, desto fattigare blir vi. Kom ihåg det.

Kommentarer

Populära inlägg