Ed van der Elsken


Här kan man se något som jag kan kalla föregångaren till dagens moderna fotografi.
http://www.americansuburbx.com/series-2/e/ed-van-der-elsken-love-on-the-left-bank-1954

Mats Andersson blev nominerad till SFFs Fotobokspris med sina naturbilder. Det är modern gatufotografi i naturen. Det är märkligt hur det svartvita allt mer påminner om varandra, oberoende vad det handlar om. Mats Anderssons bilder påminner om många radikala dokufotografers bilder,...det är bra naturbilder, men det går inte att ta många sådana här mystiska naturbilder i längden. Tror man snabbt blir mätt, men å andra sidan, normala naturbilder ledsnar man ju på efter fem sekunder.

Om jag återgår till Ed van der Elskens bilder. Vad är det som skiljer dem från de moderna bilderna idag, med samma tema? Positivismen. Jo, om man läser texten i hans bok så handlar den om ganska vinddrivna existenser, lite otäck ibland, men bilder är ju underbara, varma, kåta, skitsköna enligt min vokabulär. Dagens fotografi på samma tema, typ JHs nya bok, Petersen, Marcus Eriksson, mfl har mycket mer slitna miljöer, mer slitna människor, så mycket mindre positiv livskänsla. Om vi tittar på Moriyamas bilder så tycker jag inte de heller utstrålar någon framtid, mer en stillastående, en slags sorg. Ta bara hans hund, den kända hunden. Den bilden utstrålar för mig en massa sorg.

Nya tidens bilder utstrålar mer reality, mer skit, mer kantstött, mer hopplöshet än Ed van der Elskens bilder. Eller ta Strömholms Parisbilder. De är också mer positiva, det finns hopp om liv. Dagens tid är kanske ganska hopplös? Om man läser av bilderna så finns det inte mycket framtid eller hopp. Dagens bilder är fastlåsta i tiden. De pekar ingenstans, som tex Ed van der Elskens.

Läget inom fotografin påminner om litteraturen. Det blir mycket inverterad psykologi för att tiden saknar framtid. Det är helt enkelt ett mörkt läge just nu.

Obama, bilfri stad. Obama var i stan. Man kan säga mycket om det, men för mig pekade hans närvaro på en fantastisk möjlighet. Bilfri innerstad. Så ljuvligt det blev i stan. Så vacker staden blev. Så ofattbart skönt det blev att vara på gatorna.

För helvete, gör det som måste göras. Bilfri innerstad nu.

Populära inlägg