Läget!



Läget? Jag måste säga att det går ganska trögt nu. Kroppen vill inte göra något. Vädret kan ju knäcka vem som helst. Den fotografiska scenen är ganska tröttsam.

På mitt skrivbord ligger boken som jag plåtat av ovan. Niclas Östlinds avhandling.  En intressant bok men innehållet gör mig inte gladare. Det är kul att se alla bilder på böcker som gjorts, men nog blir man lite ledsen då man läser den, läser om hur utställningssituationen förändrats.

Jag har ställt ut på Fotograficentrum som sedan blev Index, Nordiska museet, Kulturhuset, Stockholms stadsmuseum( 6 ggr), Gauss, sedan fanns ju Obscura, Moderna och kanske något till. Den stora förlusten är att Moderna la ner sin fotografiska tarm. Det försvann en slags kontinuitet där som aldrig har hämtat sig. Det har aldrig visats så mycket bra fotografi som på Moderna förr i tiden. Dessutom var det gamla museet en väldigt skön samlingsplats. Fortfarande oöverträffad.

På Moderna, såg jag Robert Frank, Strömholm, Layon, Larry Clark, alla de svenska, hur mycket som helst. Faktum är att ingen har visat så mycket bra fotografi som de gamla Moderna. Folk kan påstå något annat men det gör dom helt enkelt för de vet inte vad de snackar om. De var inte med på den tiden.

En annan sak är att man får inte glömma bort de privata initiativen, Lido, Gauss, Obscura, Kontrast. De mindre gallerierna som förr var en bra pendang till Moderna. Idag är ju Fotografiska störst, ett privat initiativ som gör sin grej bra, men ett land med vår rikedom borde ha ett stort statlig fotografiskt museum.

Jag såg just att man i Marrakesch siktar på att bygga upp världens största fotomuseum. Det finns alltså både intresse och pengar att hämta.

Populära inlägg