Det här jävla harvandet...

Det finns en tanke inom mig som snurrar ständigt, allt starkare. Jag tänkte på den idag då jag släpade 50/70-ramar mellan min lägenhet på Borgmästargatan och min lya på Katarina bangata. Detta jävla harvande. Jag har kanske gjort 100 utställningar och ändå håller man på och harvar som man gjort i femtio år. Inga stålar, ingen uppskattning som någonstans står i paritet med allt arbete man lagt ner och den där tanken som växer sig allt starkare är att bara kasta allt man har. Alla bilder, alla negg, alla hårdiskar, alla kameror och bara säga Farewell photography som Moriyama gjorde en gång i tiden. Ingen skulle kunna fråga en om något, ingen skulle kunna be om en bild, ingen skulle kunna göra något.
Man skulle bara dra ner rullgardinen och se till att vindsurfa resten av livet.

Det är en sak. En annan är alla entusiaster som hela tiden säger: Gör en bok, gör en bok. De tror att det står en massa förlag där ute och vill en väl. Glöm det. Finns inga förlag. Du ska pröjsa själv, eller så ska du vara kändis så de kan sälja bilderna på att du ingått i nåt tvsammanhang. The rest kan du glömma.

Jag har som bekant gjort femtio böcker, kanske tjugo på den analoga tiden och trettio på print on demand. Om vi ska snacka allvar. Vad är det för vits att göra en bok som säljer i hundra ex? Ingen mening alls om ni frågar mig. Meningen är att den kommer på nätet och några tusen kan bläddra i den gratis. Det är den riktiga meningen. Gratiskultur.

Jag gjorde en Stockholmsbok för dyra pengar. Den gick som fan, sedan gjorde jag samma bok lite enklare, mycket billig, sålde tio ex. Så är det. Dyrt lönar sig. Dyrt skiter i demokratin. Dyra böcker kan bara de med stålar köpa. Känns i min värld inte schysst.

Så vad är min grundkänsla? Jo, den som riktigt gnager i mig är att kasta hela skiten över bord. Att ge fan i allt, ge fan i alla chefer på olika museer som inte ens ids svara på en förfrågningar, ge fan i alla kulturchefer som svarar typ: vi har bokat våra utställningar till 2020, eller alla förlag som säger sig ha utgivningsstopp.

What about some windsurfing?


Populära inlägg